
توضیحات
اگر تاکنون تنها جادهای مثل جاده چالوس را به عنوان جادهای ییلاقی شناختهاید، پس حتما به دیگر نقاط کشور سفر نکردهاید! یکی از جادههای زیبا و خوش آب و هوا که در غرب کشور واقع شده، جادهای است که شما را از کرمانشاه به روستای ساتیاری میرساند؛ روستایی در بخش باینگان شهرستان پاوه که چهره متفاوتی از منطقه اورامانات را برای هر گردشگر به نمایش میگذارد. ساتیاری، روستایی پلکانی است که ۱۲۵کیلومتری غرب کرمانشاه و ۲۵کیلومتری جنوب غربی پاوه واقع شده. خبر خوب این است که شما میتوانید با اتومبیل شخصی خود جاده منتهی به روستا را بپیمایید و از این نظر دچار مشکل نخواهید شد.
گردش در روستا و دیدن معماری بومی و سازگار با طبیعت آن؛ گردشی در ارتفاعات این روستا و کوهپیماییهای جذاب؛ بازدید از برخی باغات روستا با هماهنگی مردم محلی؛ دیدن حیات وحش منطقه شامل گراز وحشی، گرگ، دیدن جنگ کبکهای کوهستان و شندیدن صدای دلنشین آنها البته با همراهی راهنمایان محلی تنها بخشی از تجاربی است که در خود روستا میتوانید به دست آورید. اما این همه ماجرا نیست. گردشگرانی که به این منطقه سفر میکنند، اغلب سعی دارند اطراف این روستا و جاذبههای پیرامون آن را نیز تا جای ممکن ببینند. ساتیاری از غار قوری قلعه ۶۰ کیلومتر، از خانه و غار دستکند حسین کوه کن ۱۵ کیلومتر، از منطقه حفاظتشده بوزین و مرخیل ۱۰کیلومتر، از رودخانه سیروان و سد داریان۵۰کیلومتر و از روستای هجیج و آبشار زیبای بل ۶۰ کیلومتر فاصله دارد. بنابراین بهتر است هیچ کدام از این جاذبهها را نیز از دست ندهید.
برای اقامت در این روستا هم، پیشنهاد میشود سراغ اقامتگاه بومگردی ساتیار را از محلیها بگیرید؛ خانهای که توسط خانواده مرادی اداره میشود و معماری بومی روستا را حفظ کرده، آن هم بهرغم تغییرات ناخوشایندی که در معماری برخی بخشهای روستا به وقوع پیوسته است. حسن انتخاب اقامتگاههای بومگردی در هر سفر این است که شما میتوانید به واسطه تعامل با مردم بومی، با فرهنگ منطقه آشنا شوید و همینطور غذاهای بومی را امتحان کنید و سوغات ویژه آن مقصد را با خود به همراه بیاورید. وقتی دارید از روستا خارج میشوید فراموش نکنید که به فراخور فصل، از محصولات باغی ارگانیک آن با خود به سوغات بیاورید. گردو، بادام، توت خشک، انجیر خشک، مویز، انواع میوههای خشک محلی، گوجه خشک محلی، ربانار، سس انار، شیره توت، روغن حیوانی، کشک، ترخینه، آویشن کوهی، سیر کوهی، کنیوال، جعفری کوهی، بومادران(بوژانه)، چای کوهی، ریواس، کنگر و… از جمله این محصولات هستند. همچنین میتوانید برخی از صنایعدستی این منطقه را نیز تهیه کنید؛ صنایع دستی همچون گیوه، انواع سبدهای چوبی بافته شده از چوب ارغوان، موج و جاجیم و… .
ساتیاری کجاست روستاي ساتياري يکي از زيباترين روستاهاي اورامانات با مردماني فهيم و مهمان نواز اين کلمه اي که به آن اشاره کردم اغراق نيست بلکه مردم اين روستا واقعا مهمان نواز هستند و اين حرف من با رفتن مهمانان عزيز به اين روستا ثابت مي شود.روستاي ساتياري از روستاهاي تابعه شهرستان پاوه در استان کرمانشاه مي باشد اين روستا در حد فاصل ۲۵ کيلومتري شهرستان پاوه قرار دارد .روستاي ساتياري نزديکترين روستا به بخش باينگان است اين روستا از لحاظ جغرافيايي آب و هوايي بسيار طبيعي و زيبا دارد دامنه هاي روستا در فصل زمستان سفيد پوش و در فصل بهار پر از درختان متنوع و داراي سرسبزي چشم نوازي مي باشد روستا داراي باغات فراواني است و ميوه هايي ازجمله:گيلاس,هلو,آلو,زردآلو,گلابي,انگور,انجير,انارو….يافت مي شود ولي اکثر درختان اين روستا را گردو,بادام وانگور تشکيل مي دهد.در دور تا دور روستا باغات انگور (ديم)به فراواني يافت مي شود و اين باغات زيبايي فراواني به اين روستا داده است در سال جاري (۱۳۸۹)باغات اين روستا کانال کشي شده است و آب از طريق اين کانالها به باغات روستا سرازير مي شود بعد از باغات روستا نوبت به طبيعت روستا مي رسد ظبيعت اين روستا ظبيعتي چهار فصل است کوههاي زيبا و جنگل هاي انبوه و از همه زيباترصداي گوشنواز کبک ها زيبايي دو چنداني به اين روستا بخشيده است. از جمله گياهاني که در اين روستا در فصل بهار يافت مي شود با زبان محلي(کنگر.گوله.خوژه.خاز.کينوال.پيشوک.شن و …جنگل هاي اين روستا پوشيده از درختان متنوعي است که اکثريت آن را درختان سقز وبلوط به خود اختصاص داده است.مردم دامدار روستا در فصل بهار به کوهستان اين روستا که آب و هوايي بسيار زيبا و خنک دارد (گرده)کوچ مي کنندو حدود دو سه ماهي در اين کوهستان زندگي مي کنند.
آب آشامیدنی مردم روستا تا دوسه سال پيش از طريق چشمه کوهستان گرده تامين مي شد ولي در دوسه سال اخير به علت کم شدن آب اين چشمه از طريق چاه(ديره نيان نام محلي در روستا)تامين مي شود و درحال حاضر مردم روستا داراي دو منبع آب هستند و خداروشکر از لحاظ آب شيرين هيچ مشکلي ندارند.ساختار دروني روستا:جاده روستا تا ۱۰۰ متري روستا آسفالت است و ۵۰ متر از صد متر باقيمانده سنگ فرش مي باشدو باقيمانده هم در دست بررسي و ساخت است.اکثرکوچه هاي روستا سنگ فرش مي باشد.حدود ۸۰ درصد از خانه هاي روستا تازه ساز هستند و اکثرا با سنگ تم تم ساخته شده اند.روستاداراي دومدرسه راهنمايي و دبستان است و مقطع متوسطه را در بخش باينگان مي گذرانند.مسجد روستا در وسط روستا قرار دارد اين مسجد در حدود بيش از چهل سال با امام جمعه اي حاج ملا صديق نصري اداره مي شد ولي متاسفنه در يکي دوسال اخير اين بزرگوار به دليل کسالت در بستر بيماري هستند ودر حال حاضر فرزند شايسته ايشان ملا محسن نصري امام جمعه روستا مي باشند براي پدر بزرگوار ايشان آرزوي سلامت کامل داريم.نانوايي اين روستاهم امسال احداث شده و الان شروع به کار کرده است.بعداز توصيف روستا وطبيعت آن نوبت به مردم روستا است همانطور که گفتم شغل اصلي مردم روستا دامداري و باغداري است زبان اصلي روستا کردي(جافي/سوراني)است.جوانان اين روستا هم هريک به کاري مشغول هستند.اما متاسفانه کمبودي که بيش از همه چيز در اين روستا احساس مي شود فضاي ورزشي و امکانات ورزشي براي جوانان روستا که بيش از حد به ورزش علاقه دارند است و اميدوارم که با همت مسولان اين مشکل نيز حل شود.شوراي روستا:شورا ي روستا يکي از علل آباداني بيش از پيش روستا بوده است هرچند که افراد زيادي در شوراي اين روستا زحمت کشيده اند ولي بيش از همه جناب آقاي مصطفي خالدي براي پيشرفت اين روستا و آباداني هرچه بيشتر آن تلاش کرده اند.من به نوبه ي خود و از طرف مردمروستاي ساتياري به اين عزيز خسته نباشيد عرض مي کنم و اميدوارم که در تمام مراحل زندگي موفق باشد.اميدوارم که از اين نوشته لذت برده باشيد من در اين نوشته به عنوان يک فرد روستا تلاش کرده ام که واقعيت روستا را بدون کمترين اغراقي براي شما توصيف کنم و اگر در اين نوشته نکاتي هم ذکر نشده به بزرگي خودتان ببخشيد با آرزوي موفقيت وسربلندي هموطنانمان و بخصوص مردم عزيز روستاي ساتياري و باز هم بخصوص آنهايي که در غربت زندگي مي کنند
ساتیاری از دیدگاه دهخدا
ساتیاری . (اِخ ) دهی است از دهستان جوانرود بخش پاوه ٔ شهرستان سنندج ، واقع در ۱۲ هزارگزی جنوب باختری پاوه و ۱۰ هزارگزی باختر راه اتومبیل رو شهرستان کرمانشاه به پاوه . کوهستانی و سردسیر است و از آب چشمه ٔ مشروب میشود و محصول آن غلات و توتون و لبنیات و پشم و روغن است . ۳۸۸ تن سکنه دارد که به زراعت و گله داری اشتغال دارند، راه آن اتومبیل رو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۵).
گرده
گرده منطقه ای کوهستانی در روستای ساتیاری است که آب و هوایی بسیار خنک وطبیعی دارد مردم دامدار روستا درفصل بهار و در خرداد ماه به این منطقه زیبا کوچ می کنند و به مدت دو سه ماه در این منطقه سکونت دارند.گرده دارای چشمه ای با آب بسیار خنک و زیباست اگه قسمت شد پیشنهاد میکنم حتما یه سری به این منطقه زیبا بزنید
بافت روستای ساتیاری
روستای ساتیاری یکی از قدیمی ترین روستاهای اورامانات می باشد. روستای ساتیاری تا حدود چهار سال پیش بافتی تقریبا قدیمی داشت اما از چهار سال گذشته تا به حال تقریبا تمام خانه های این روستا از نو ساخته شده اند ودر حدود این چهار سال ۱۵ خانه جدید علاوه بر خانه هایی که از نو ساخته شده است به این روستا اضافه شده است و الان این روستا بیش از ۲۰۰ ساختمان دارد.اما بافت داخلی این روستا هم هم زمان با طرح بنیاد مسکن برای خانه سازی با طرح های هادی شروع به کار کرد وجاده این روستا تا ۱۰۰ متری روستا آسفالت شده است و از اینجا به بعد سنگ فرش می باشد.
گالری / عکس
بررسی موارد - 0
ارسال بررسی
برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.