بومیسم | شبکه اجتماعی تخصصی گردشگری
جستجو
شهر صوفیان

توضیحات

صوفيان يکي از شهرهاي استان آذربايجان شرقي که در بخش صوفيان شهرستان شبستر واقع شده‌است. اين شهر مرکز بخش صوفيان است. طبق آخرين سرشماري مرکز آمار ايران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته‌است، صوفيان با جمعيتي بالغ بر ۸,۷۳۳ نفر، بيست و هفتمين شهر پرجمعيت آذربايجان شرقي و سومين شهر پرجمعيت شهرستان شبستر، پس از شهرهاي شبستر و شندآباد محسوب مي‌گردد.[۱] شهر صوفيان در بين محور ارتباطي تبريز به مرند و تبريز به شبستر واقع شده‌است. اين شهر در ۲۰ کيلومتري شرق شبستر، ۴۵ کيلومتري شمال تبريز و ۶۷۹ کيلومتري شمال غرب تهران واقع شده‌است.
پيشينهشهر صوفيان به‌استناد نوشته برخي مورخان -ازجمله «رحيم رييس‌نيا» مؤلف کتاب «آذربايجان در سير تاريخ»- همان شهر سوبيا يا صوفياي ماد بوده‌است که در لشگرکشي سارگن دوم پادشاه آشور(۷۱۶ سال قبل از ميلاد مسيح) به اورارتو، از اين شهر ياد شده‌است.
حمدالله مستوفي در توصيف تبريز و نواحي اطراف آن، از ناحيه ارونق و قصبه صوفيان يادکرده‌است و چنين نوشته‌است: «چهارم ناحيت ارونق بر غرب شهر (تبريز) است آغازش سه فرسنگي شهريست تا پانزده فرسنگي وعرضش پنج فرسنگي باشد و حاصلي نيکو دارد از غله و انگور ميوه، مدار تبريز بر ارتفاعات آن‌جا باشد وسي پاره ديه‌است واکثرش معظم که هريک قصبه‌ايست چون سيس و شبستر و وايقان و کوزه‌کنان و صوفيان و غيره.»
در سفرنامه ونيزيان (۱۴۷۱-۱۴۷۸ ميلادي مطابق با ۸۷۶-۸۸۳ هجري قمري) که در زمان حکومت اوزون‌حسن آق‌قويونلو به‌ايران آمده‌است، چنين نوشته‌است: «به‌فاصله يک‌روز از مرند به‌محل کوچک ديگري به‌نام صوفيان که در دشت تبريز در دامنه کوهي قرار دارد رسيديم. صوفيان روستايي است زيبا و جوي و باغ فراوان دارد.»
«ژان پاتيست تاورنيه»، جهانگرد فرانسوي که در فاصله سال‌هاي ۱۶۳۲ -۱۶۶۸ ميلادي ۶ بار به‌مشرق‌زمين سفر کرده‌است و در اين سفرها ۹ بار از ايران ديدن کرده‌است (در زمان شاه عباس يکم، شاه عباس دوم و شاه سليمان)در سفرنامه خود نوشته‌است: «شهر صوفيان به‌قدر کفايت بزرگ است و تا داخل آبادي نشوند شهر پيدا نيست. به‌واسطه اشجاري که در کوچه‌ها و اطراف آن کاشته شده‌است، به اين جهت قيافه آن جنگل مي‌نمايد تا به‌شهر.»
«شواليه شاردن» سياح فرانسوي که در حدود سال ۱۶۶۵ ميلادي به‌ايران مسافرت کرده‌است، در سفرنامه خود مي‌نويسد: «صوفيان به‌طور حيرت‌آوري حاصل‌خيز است. بعضي مؤلفين عقيده دارند که اين همان شهر صوفياي ماد باستان است؛ ولي برخي ديگر مدعي هستند که اين کلمه مشتق از صوفي مي‌باشد و هنگامي که شاه اسماعيل يکم، اردبيل را ترک گفت و دربار را به تبريز انتقال داد، صوفي‌ها در محل مذکور سکونت گزيدند.»
«جملي کارري» سياح ايتالياي که در زمان شاه سليمان به‌سال ۱۶۹۴ ميلادي برابر با سال ۱۱۰۵ هجري قمري به‌ايران آمده‌است و در مراسم تاج‌گذاري شاه سلطان حسين شرکت کرده‌است، در سفرنامه خود مي‌نويسد: «در شهر صوفيان که از دور مثل جنگل به‌نظر مي‌رسيد، پيش رانديم. اين شهر واطراف آن به‌قدري از اشجار متنوع مستور بود که حتي ديواره‌هاي منازل را هم از چشم پنهان مي‌ساخت.»
اين شهر به‌خاطر قرارداشتن بر سر راه اروپا، هموراه مورد بازيد سياحان بوده‌است و نيز به‌خاطر موقعيت راهبردي آن، هموراه مورد تاخت‌وتاز نيز قرار داشته‌است که حمله عثماني‌ها در زمان صفويه و افشاريه (نادر شاه افشار در سال ۱۱۴۰ هجري قشون مصطفي پاشا را در سهلان شکست داد) حمله روس‌ها در زمان قاجار و در جنگ‌ جهاني اول و جنگ‌ جهاني دوم، اين شهر تحت اشغال قرار داده‌بود. صوفيان درسال ۱۳۴۱ به‌شهر تبديل و در سال ۱۳۷۲ مرکزيت بخش صوفيان را دارا شد.
مشاهيراز مشاهير اين شهر مي‌توان به باله خليل صوفياني عارف نامي قرن پنجم اشاره کرد که يکي از چهار عارف ناظر بازسازي شهر تبريز بعداز زلزله ويران‌گر سال ۴۳۴ هجري به‌دستور «امير وهسودان» حاکم وقت تبريز بود. مزار اين عارف نامي به عنوان «امامزاده ابراهيم خليل» در شهر صوفيان واقع شده و هم‌اکنون مورد ارادت خاص‌وعام است .ازديگر چهره‌هاي ديني اين شهر مي‌توان به «حجت‌الاسلام نوروزي»، مفسر معاصر قرآن و مرحوم «حجت‌الاسلام ابوترابي» اشاره نمود. همچنين مي‌توان از «دکتر حسن حسن‌زاده» فوق تخصص اورولوژي و رييس سابق بيمارستان صوفيان و «محمود عکاسي» شاعر معاصر وسراينده منظومه «اسکوندوزدانيشماسي» که از چهره‌هاي روشن‌فکر منطقه محسوب مي‌شوند نام برد.
نقاط ديدنيچشمه معدني صوفيانمجسمه‌هاي سنگيپارک ملت صوفيانمسجد جامع صوفيانمسجد وليعصر صوفيانساختمان سابق شهرداري صوفيانآبشار زيباي گوورچين نيق در روستاي مهتر احمد
اقتصاددر حومه شهر صوفيان، به دليل نزديکي به کلان‌شهر تبريز، صنايع بسيار بزرگي فعاليت مي‌کنند. صنايعي مانند کارخانه سيمان صوفيان، کارخانه آذريت، کارخانه آجرماسه آهکي آذربايجان، کارخانه گچ گروس، کوره‌هاي آهک‌پزي، شهرک مصالح ساختماني با توليد انواع آجرهاي ساختماني و نما و ساير مصالح ساختماني و نيز شهرک سرمايه‌گذاري خارجي که درآن انواع کارخانجات از قبيل کاميون‌سازي، خودروسازي، لوازم خانگي، گوني‌بافي، توليد کنسانتره و ساير صنايع از اين قبيل هستند.
از لحاظ کشاورزي، کشت گندم، جو، آفتابگردان و پياز در منطقه رواج دارد. برزگ‌ترين سيلوي استان، در اين شهر قرار دارد. از صنايع غذايي صوفيان مي‌توان به کارخانه‌هاي ماکاروني، کيک، لواشک و آردسازي اشاره کرد. اين شهر به لحاظ موقعيت جغرافيايي و قرارگرفتن در تقاطع مسير شبستر و مرند و تبريز و جاده ترانزيتي ايران و اروپا و مسير تردد زائران سوريه، داراي اقتصاد توريستي نيز است.

گالری / عکس

بررسی موارد - 0

نظری برای این پست ثبت نشده است

ارسال بررسی

برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

ارسال شده توسط :

شهرگرد
شهرگرد 1220 جاذبه ی ثبت شده

برچسب ها