
توضیحات
روستاي سركلاته خراب شهر واقع در ۱۲ كيلومتري جنوب غرب شهرستان كردكوي با بيش از ۳۲۰۰ نفر جمعيت يكي از كهن ترين روستاهاي كشور با تمدني بسيار غني است كه قدمت آن به روايتي بيش از ۲۵۰۰ سال مي باشد. مردم سركلاته خونگرم, اصيل, با فرهنگ و مهمان نواز مي باشند. شغل اصلي مردم روستا كشاورزي و دامپروري است.
موقعيت و تاريخچه
روستاي سرکلاته از توابع بخش مرکزي شهرستان کردکوي، با مختصات جغرافيايي ۵۴ درجه و ۴ دقيقه طول شرقي و ۳۶ درجه و ۴۴ دقيقه عرض شمالي، در ۱۲ کيلومتري جنوب غربي شهر کردکوي و ۳۹ کيلومتري شهر گرگان قرار دارد.
اين روستا از شمال به جاده ساري ـ گرگان از شرق به روستاي سالیکنده، از جنوب به اراضي جنگلي و از جنوب غرب به روستاي کارکنده محدود ميشود.روستاي سرکلاته از سطح دريا ۳۰۰ متر ارتفاع دارد و تحت تأثير اقليم کوهپايه اي و خزري آب و هواي آن معتدل است و فاصله اندکي با درياي خزر دارد.
منطقه روستاي سرکلاته، در دوره هاي مختلف تاريخي مورد توجه حاکمان وقت بوده است. بقاياي شهر قديمي تميشه در غرب روستا، گوياي اين توجه است. بنا به اسناد موجود، اين شهر از اوايل دوره اسلامي تا دوره سلجوقي، مرکز حکومت سلسله هاي محلي و منطقه اي بوده است. کارشناسان، قدمت آثار به دست آمده از شهر قديمي تميشه را به دوره انوشيروان ساساني نسبت دادهاند. نام قديم اين روستا تميشه بوده است و نام فعلي آن از خرابه هاي شهر تميشه تأثير پذيرفته و به نام سرکلاته خرابشهر معروف شده است.
مردم روستاي سرکلاته به زبان محلي مازندراني سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
الگوي معيشت و سکونت
براساس سرشماري سال ۱۳۷۵، روستاي سرکلاته ۳۲۰۶ نفر جمعيت داشته است که در سال ۱۳۸۵ به ۳۰۶۰ نفر کاهش يافته است.درآمد اکثر مردم روستا از فعاليتهاي زراعي، باغداري و دامداري تأمين ميشود. تعدادي از مردم نيز، در بخش خدمات و صنايع دستي اشتغال دارند. محصولات عمده زراعي روستا شامل گندم، جو، برنج، پنبه، سويا و کلزا ميباشد. باغداري نيز در روستا رواج دارد و ميوه هايي مانند هلو، پرتغال و نارنگي از محصولات باغي آن است. مهمترين فرآورده هاي لبني آن مشتمل بر شير، پنير، خامه، کره و روغن حيواني است.
زنان روستا در کنار ديگر فعاليتها، با توليد صنايع دستي مانند بافت انواع قالي، گليم و نمد در بهبود وضع اقتصادي خانواده نقش مهمي ايفا ميکنند.روستاي کوهپايه اي سرکلاته، با بافت مسکوني متمرکز، در شيبي ملايم استقرار يافته است. خانه هاي روستاييان از نوع فعاليت و معيشت آنان تأثير پذيرفته است و به تبع آن، معماري خانه ها و کاربري فضاها شکل گرفته اند.
در معماري سنتي روستا سقف خانه ها شيرواني سفالي است و مصالح آنها از چوب و کاهگل است. اين نوع معماري با شرايط اقليمي روستا تناسب معقولي دارد و از زيبايي ويژهاي برخوردار است. در خانه هاي نوساز از مصالح مدرن و جديد استفاده ميشود.
جاذبه هاي گردشگري
چشمانداز جنگلهاي زيبا و متراکم درختان پهن برگ راش و آزاد، عبور رودخانه هاي پرآب و خروشان ميرانلو در غرب و دوآب در شرق روستا با حواشي سرسبز و زيبا، همراه با رنگ آميزي مزارع پنبه، شاليزار، گلهاي زرد کلزا و چشمه هاي فراوان درون جنگلهاي انبوه، فضاي رويايي مناسبي براي ديدار گردشگران و علاقمندان به طبيعت فراهم آوردهاند.
اين روستا، علاوه بر طبيعت بکر و منحصر به فرد، از جاذبه هاي تاريخي و مذهبي چندي نيز برخوردار است. از آن جمله، ميتوان از بقاياي شهر تاريخي تميشه و کوره هاي آجرپزي در غرب روستا، نام برد که به صورت تپه هاي پست، توجه گردشگران را به سوي خود جلب ميکند.ديوار اين شهر، از دامنه کوه و جنوب روستاي سر کلاته خرابشهر، شروع و تا محلي به نام «پل خشتي» در روستاي «باغوکناره» در ساحل درياي خزر امتداد مييابد. نزديکي روستا در درياي خزر نيز بر جاذبه هاي طبيعي آن افزوده است.
زيارتگاه امامزاده چهار کوه در ۳ کيلومتري شرق روستا و در ميان فضاي تفرجگاهي سرسبزي، قرار دارد.
از ديگر جاذبه هاي تاريخي و مذهبي روستا ميتوان به آرامگاه امامزاده قاسم، شهر تاريخي تميشه و قلعه بانوسرا و نارنج قلعه در غرب روستا اشاره نمود.
مردم روستاي سرکلاته، مراسم ملي و مذهبي را در ايام مربوطه برپا ميدارند و در جشنها و مراسم عروسي محلي، با موسيقي محلي و تک نوازي به شادي و در ايام سوگواري به عزاداري ميپردازند.
چوبسواري و کشتي با شال از بازيهاي محلي روستاست. پوشاک غالب مردم روستا همانند ديگر نقاط روستايي استان و بيشتر به پوشاک معمولي شهري نزديک است. زنان مسن و گهگاه جوانان روستا، در مراسم و جشنهاي خاص از لباس محلي استفاده ميکنند.
لباس محلي زنان روستا، بسيار زيباست و از دامنهاي پرچين و کوتاه با پيراهني بر روي آن، کلاه زير روسري که با انواع پولک ها و سکه ها تزيين شده و نيز از روسريهاي بلند شال مانند تشکيل شده است.
غذاهاي محلي آبگوشت، کباب، و انواع خورشتها در روستا تهيه ميشود. انواع مواد لبني مانند شير، ماست، کره و روغن حيواني به وفور در روستا يافت ميشود و طبخ برنج با انواع ماهي در روستا رواج دارد.
دسترسي: اين روستا از طريق شهر کردکوي قابل دسترسي است و جادهاي مناسب و آسفالت دارد
گالری / عکس
بررسی موارد - 0
ارسال بررسی
برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.