
توضیحات
۱- تاريخچه و سابقه سكونت و وجه تسميه روستا :اين روستا يكي از روستاهاي قديمي شهرستان آق قلا بوده واز قدمت بسيار كهني برخوردار مي باشد . ساكنان اوليه اين روستا دامدار بوده و به مرور زمان به ديگر فعاليتهاي كشاورزي از جمله زراعت پرداخته اند. ساكنين اين روستا از اقوام تركمن بوده و از اهل تسنن مي باشند راجع به وجه تسميه روستا بزرگان وريش سفيدان روستا بر اين اعتقادند كه در گذشته بدليل اينكه تنها منبع تامين آب روستا آب رودخانه گرگانرود بوده است و مردم براي تامين آب مورد نياز به كنار رودخانه مي رفتند و ماسه ها را كنار ميزدند تا آب شيرين وگوارايي جمع شود وظروف خود را پركنند به همين دليل اين روستا چن سولي نام گرفت كه چين يا چن به معني درست ، مناسب و گوارا و سولي به معني آب يا آبي مي باشد .بنابراين در گويش محلي چن سولي يعني آب گوارا كه به مرور زمان نام اين روستا چن سولي ، چين سبيلي و چن سبلي نيز گفته مي شود.
۲- موقعیت جغرافیایی :
روستای چن سولی به لحاظ تقسیمات کشوری (اداری – سیاسی ) در شهرستان آق قلا ، بخش وشمگیر ، دهستان مزرعه جنوبی واقع شده است . این روستا در فاصله ۳ کیلومتری انبارالوم ( به عنوان مرکز بخش ) و ۱۸ کیلومتری آق قلا (به عنوان مرکز شهرستان ) قرار دارد و ۷ کیلومتر تا جاده آق قلا – گنبد فاصله دارد که همگی راههای ارتباطی جاده آسفالته می باشد .
به لحاظ موقعیت ریاضی روستای چن سولی در طول جغرافیایی ۵۴درجه و ۳۷ دقیقه شرقی وعرض جغرافیایی ۳۷درجه و۵ دقیقه شمالی واقع شده است .
۳- جمعيت روستا :
بر اساس آمار خانه بهداشت ، جمعيت روستا در مردادماه ۱۳۹۰ ، تعداد ۹۷۹ خانوار و تعداد ۴۰۷۹ نفر مي باشد .
یکی از مشاغل رایج در بین جوانان روستای چن سولی فعالیت در کارگاههای تولید مبل می باشد که در حدود ۴۰۰ نفر از جوانان روستا در تهران و سایر شهرستانها به این کار مشغول می باشند و فقط در اعیاد و تعطیلات رسمی در روستا حضور می یابند و یکی از دلایل اختلاف جمعیت روستا بر اساس آمار خانه بهداشت وآمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن نیز همین امر می باشد .
۴- تركيب جمعيتي روستا :
روستاي چن سولي به لحاظ ساختار قومي از همگني و تجانس خاصي برخوردار مي باشد به طوريكه اكثر ساكنين روستا را اقوام تركمن و اهالي روستا تماما ” تركمن مي باشند . زبان اصلي اهالي روستا تركمني مي باشد ولي به زبان فارسي نيز گويش مي كنند .
۵- ويژگيهاي فرهنگي – اجتماعي :
نوع پوشش اهالي روستا در مردان وزنان تا حدودي متفاوت است در مردان افراد مسن تر لباس سنتي تركمني مي پوشند ولي افراد جوان پوشش ملي مطابق با كل كشور دارند اما زنان روستا تماما” پوشش سنتي تركمني دارند .
از لحاظ فرهنگي داراي فرهنگ خاص تركمني بوده ولي در كل با فرهنگ عمومي كشور همگام است .
۶- منابع درآمدی و وضعیت اقتصادی :
در روستای چن سولی بخش کشاورزی مقام اول را در ساختار شغلی روستا به خود اختصاص داده است .کشاورزان روستا عمدتا”به کشت گندم ، جو و شالی و به صورت محدودتر پنبه ، خربزه ، هندوانه ، گوجه فرنگی ، ذرت و سایر محصولات کشاورزی می پردازند . منابع تامین آب کشاورزی رودخانه گرگانرود ،حدود ۸۵ حلقه چاه عمیق و نهرهای فصلی میباشد و بسیاری از اراضی زراعی روستا نیز به صورت دیم کشت میشود . پس از کشاورزی ، دامداری فعالیت اصلی ساکنان روستا را تشکیل می دهد که شاغلین این بخش بیشتر به کار نگهداری گاو و تولید شیر مشغول می باشند . فعالیت در بخش صنعت ، خدمات ، حمل و نقل عمومی و واحدهای صنفی از سایر راههای درآمد اهالی روستا می باشد .
یکی از مشاغل رایج در بین جوانان روستای چن سولی فعالیت در کارگاههای تولید مبل می باشد که در حدود ۴۰۰ نفر از جوانان روستا در تهران و سایر شهرستانها به این کار مشغول می باشند و فقط در اعیاد وتعطیلات رسمی در روستا حضور می یابند و یکی از دلایل اختلاف جمعیت روستا بر اساس آمار خانه بهداشت وآمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن نیز همین امر می باشد .
۷- امکانات روستا :
روستای چن سولی از لحاظ امکانات زیربنایی در وضعیت نسبتا”مطلوبی قرار دارد .این روستا دارای آب ، برق ، گاز و تلفن و اینترنت پرسرعتADSL می باشد تمامی راه های دسترسی روستا آسفالته می باشد و فاز اول طرح هادی اجرا گردیده و حدود ۱۳۵۰ متر از خیابان اصلی روستا نیز آسفالت گردیده است .
ساختمان دهیاری به زیربنای ۸۵ مترمربع احداث گردیده و دهیار واعضای شورای اسلامی روستا با حضور در این مکان در خدمت مردم محترم روستا می باشند .
از لحاظ خدمات ارتباطی ، این روستا دارای دفتر مخابرات و دفتر ICT و پست بانک روستایی می باشد که در حال ارائه خدمات بانکی و پستی و اینترنت پرسرعت به اهالی روستا می باشند .
از لحاظ آموزشی ، ۴ واحد آموزشی مدارس ابتدایی و راهنمایی پسرانه ومدارس ابتدایی و راهنمایی دخترانه و یک واحد مهد کودک خصوصی در روستا وجود دارد.
از لحاظ بهداشتی ، روستای دارای یک واحد خانه بهداشت روستایی با ۵ نفر پرسنل می باشد و دو روز در هفته نیز پزشک با حضور در خانه بهداشت به مداوای بیماران می پردازد . خانه بهداشت شماره ۲ روستا نیز در حال احداث می باشد .
از سایر نهادهای فعال در روستا شورای حل اختلاف ، پایگاههای بسیج برادران وخواهران و کانونهای فرهنگی و هنری مساجد می باشد .
روستا دارای یک واحد پارک به مساحت حدود ۲ هکتار می باشد که متاسفانه امکانات محدودی دارد وجوابگوی کودکان و نوجوانان و سایر اهالی روستا نمی باشد .
روستای چن سولی دارای یک مجموعه ورزشی به مساحت ۵/۳ هکتار می باشد که فاز یک آن شامل احداث دیوار و ساختمان رختکن در سال جاری اجرا گردید .
۸- بازار هفتگی :
بازار هفتگی در روستای چن سولی قدمت زیادی ندارد و از چند ماه پیش در روز چهارشنبه هر هفته برگزار می شود و مردم استقبال خوبی از آن به عمل آورده اند .
۹- بافت فیزیکی روستا :
به لحاظ کیفیت ابنیه ، بیشتر ساختمانهای جدید با استفاده از وام های بهسازی بنیادمسکن با نظارت ناظرین فنی و با رعایت اصول فنی احداث گردیده اما ساختمانهای قدیمی تر اگرچه با مصالح بادوام ونیمه دوام ساخته شده اما اصول فنی به طور کامل در آنها رعایت نگردیده است .
۱۰- طرح هادی روستا :
طرح هادی روستا در سال ۸۳ به تصویب رسیده و در سال جاری نیز بازنگری طرح هادی روستای چن سولی صورت خواهدگرفت . اجرای طرح هادی از سال ۸۴ آغاز گردیده وتاکنون فاز یک آن شامل حدود ۳ کیلومتر جدول وحدود ۱۳۵۰متر آسفالت خیابان اصلی روستا اجرا گردیده است .
۱۱- نیازها وپیشنهادات برای توسعه آینده روستا :
۱- اجرای کامل طرح هادی روستا
۲- احداث مرکز بهداشتی – درمانی
۳- احداث سالن ورزشی
۴- احداث پارک روستایی
۵- احداث انبار توزیع نهاده های کشاورزی
۶- تعویض تیرهای فرسوده برق
۷- تعویض کلیه لوله های فرسوده آب روستا
گالری / عکس
بررسی موارد - 0
ارسال بررسی
برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.