
توضیحات
بابُلْسَر یکی از شهرهای استان مازندران، در شمال ایران، بین دریای مازندران و رشته کوه البرز قرار دارد. این شهر مرکز شهرستان بابلسر است. این شهرستان ۱۲۴٫۳۲۳ نفر جمعیت دارد که معادل ۴/۴ درصد جمعیت کل استان است. بابلسر با پهنه۱۳۵۰ هکتار در مصب رودخانه بابلرود و در کرانه جنوبی دریای خزر و در ۵۲ درجه و ۳۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول جغرافیایی و ۳۶ درجه و ۴۳ دقیقه عرض جغرافیایی قرار دارد.
آب و هوااین شهر در مدار معتدل گرم قرار گرفته و ضریب اعتدال این شهر بسیار معتدل است. این ناحیه با میانگین سالیانه دمای ۱۸/۴ درجه سانتیگراد، بارش سالیانه ۷۹۱ میلیمتر و ۷۹ درصد رطوبت، یکی از خوش آب و هوا ترین مناطق کشور بشمار میآید.
شهرستان بابلسر با وسعت حدود ۷/۳۴۵ كيلومتر مربع معادل ۴/۱ درصد مساحت استان را به خود اختصاص داده است . اين شهرستان در قسمت مركزي استان قرار گرفته و از شمال به درياي خزر ، از جنوب به شهرستان بابل ، از شرق به شهرستان جويبار و از غرب به شهرستان محمودآباد محدود شده است . اين شهرستان داراي ۴ مركز شهري ، ۴ بخش ، ۸ دهستان و ۹۳ آبادي داراي سكنه است .اين شهرستان از جمله مناطق استان مازندران است كه فاقد مناطق مرتفع كوهپايه و كوهستاني است و تمام وسعت آن به صورت اراضي جلگه اي و دشتي نمايان است . رودخانه هاي سجاد رود ، بابلرود و كلارود كه در شهرستان بابل جاري است در نزديكي پل محمدحسن خان بابل به هم پيوسته و همراه با رود تلار در شهرستان بابلسر به درياي خزر ميريزد .
نام قديمي بابلسر ((مشهدسر)) است كه بنا به اعتقاد قدما انتخاب اين نام بدان جهت است كه سر امامزاده ابراهيم (عليه السلام) ، برادر حضرت امام رضا (عليه السلام) در آنجا مدفون شده است . به واسطه آثار قديمي موجود مي توان به قدمت تاريخي شهر پي برد ، بناي امامزاده ابراهيم (عليه السلام) با چارچوب منقوش مي باشد كه قديمي ترين آنها مربوط به ۸۴۱ هجري قمري است . در سال ۱۳۱۱ با شروع تحول در شئون مختلف كشور ، مشهدسر نيز به بابلسر تغيير نام يافت و به سرعت رو به آباداني نهاد و خيابان بندي، ساختمان سازي جديد و مدرن و ايجاد پل معلق فلزي و سد بندي دو طرف رودخانه بابلرود كه از وسط شهر ميگذرد، آسفالت خيابانها، ساختمان شهرداري و شهرباني، اداره پست و تلگراف و ساختمان هتل بزرگ (دانشگاه مازندران فعلي) و … انجام گرفت.جمعيت شهرستان بابلسر در سال ۱۳۷۵ حدود ۱۵۵۲۶۵ نفر بوده كه با توجه به برآورد اين رقم در سال ۱۳۸۹ به ۱۱۹۱۷۳ نفر رسيده است . . اين شهرستان يكي از شهرستانهاي شهيدپرور استان مازندران بوده كه با داشتن ۶۸۸ شهيد ، ۲۰۲۷ جانباز و ۱۲۱ آزاده نقش موثري در جنگ تحميلي داشته است .
ملاجان منجم درسفرش به همراه شاه عباس اول در سال ۱۰۱۶ ه.ق به مازندران اينگونه مي گويد: (( كشتي ها از كوچك و بزرگ در ميان دريا و رودخانه بسيار بود و انتظار مي كشيدند ، عجب جايي منزه و باصفا و كنار دريا و چمن هاي سبز و …)). ناصرالدين شاه در سفرنامه خود در سال ۱۲۴۹ ه.ش به مازندران مي گويد : (( در مشهدسر پل چوبي بسيار طويلي برروي بابلرود بسته اند كه وي نيز روي آن گذشته است و از كاروانسرايي سخن مي گويد كه به دستور وي آنجا ساخته بودند و مي گويد كه بعضي از تجار روس در كاروانسرا منزل دارند كه با ساري و بارفروش و شاهرود تجارت ميكنند. ))
شهرستان بابلسر در مدار معتدل گرم قرار گرفته و روش ضريب اعتدال اين شهرستان بسيار معتدل است كه داراي بادهاي محلي به نامهاي دشت وا ، گله وا ، خزري ، بادسام ، كوسري وا، دشت واستريك ، گله واستريك ، جعفر قاسمي و يا استرآبادي وا ، صورت وز و آفتاب شو مي باشد . اين شهرستان داراي ۳ بخش مركزي(به مركزيت شهربابسر) ، بهنمير(به مركزيت شهربهنمير) و رودبست (به مركزيت هادي شهر) مي باشد .
شهرستان بابلسر در حاشيه بزرگترين درياچه جهان و سواحل زيبا قرار دارد كه يكي از مهمترين مناطق توريستي و مهمانپذير كشور مي باشد. اين شهرستان به علت قرار گرفتن در مسير شاهراه شرق به غرب استان مازندران، با وجود پلاژهاي متعدد در نوار ساحلي و اماكن اختصاصي مختلف از جمله اقامتگاههاي سازماني مانند متل بانك كشاورزي، رفاه، مسكن، ملي، ويلاهاي درياكنار، خزرشهر، درياسر و همچنين رودخانه بابلرود از مركز شهر بر جلوه و زيبايي آن افزود و اين شهر را در يك موقعيت ممتاز توريستي قرار داده است.
همچنين عده اي بر اين عقيده اند كه قديميترين نام، مشهد سبز بوده است. يعني مشهدي كه سبز است. واژه مشهد بخاطر سر امام رضا (ع) و شهر مشهد كنوني و واژه سبز به علت سر سبزي خرمي و زيبايي منطقه بوده و به مرور زمان به مشهدسر تغيير نام يافت .امكانات اين شهر تا اتمام دوره قاجاريه توسعه چنداني نداشت، بطوريكه يك خيابان اصلي، دو باب حمام، يك مدرسه بنام احمديه (دبستان نرجس فعلي) و تاسيسات اوليه شيلات و گمرك و چند باب مغازه بيش نبود.
دیاری سبز در استان مازندران با وسعت ۷/۳۴۵کیلومتر مربع که حد شمالی آن دریای نیلگون خزر و حد شرقی آن بهنمیر و حد غربی آن فریدونکنار و حد جنوبی آن شهرستان بابل قرار گرفته دارای چهار بخش به مرکزیت بابلسر میباشد.
این سرزمین و تمام رؤیاهای کودکانش ، سبزی دستان تمام زنان و مردانش و جوشش نهرهایش و در یک کلام زیبائیهایش جشنواره سخاوت دیرینه اوست . آرام و سبکبال در پهنه زیبای گیتی یکی از شاهکارهای خلقت را در گوشه ای از ایران عزیزمان، در بابلسر به تصویر کشیده ، نمایشی از بهترین شاهکارهای طبیعت که دست هر صانعی را از ساخت چنین آثار بکری کوتاه کرده است در این دیار هر چه هست تجلی زیبای اوست که سایه گستر دریا و رود و شالیزارهای طلائیش شده است .
ارتفاع شهر ۷ متر بالاتر از سطح دریای خزر و ۲۲ متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد قرار دارد. حدود شهرستان بابلسر، از شمال به دریا از شرق به جویبار از جنوب شرقی به قائمشهر از جنوب به بابل و از غرب به محمود آباد و از جنوب غرب به آمل مشرف میباشد و مرکز سیاسی اداری آن شهر بابلسر است. بابلسر در دوران گذشته به عنوان بخش نمونه مطرح بود و در سال ۱۳۶۸ به فرمانداری ارتقاء یافت. این شهرستان دارای ۴ مرکز شهری، ۴ بخش ، ۸ دهستان و ۹۳ آبادی دارای سکنه است. این شهرستان دارای ۳ بخش مرکزی(به مرکزیت شهربابسر) ، بهنمیر (به مرکزیت شهربهنمیر) و رودبست (به مرکزیت شهرهادی) میباشد.
نام شناسینام قدیم آن مشهدسر بودهاست. عدهای بر این عقیدهاند که قدیمی ترین نام، مشهد سبز بوده یعنی مشهدی که سبز است. واژه مشهد به خاطر سر امامزاده ابراهیم و شهر مشهد کنونی و امامزاده ابرهیم آمل و واژه سبز به علت سر سبزی، خرمی و زیبایی منطقه بوده و به مرور زمان به مشهدسر تغییر نام یافت.
گالری / عکس
بررسی موارد - 0
ارسال بررسی
برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.