بومیسم | شبکه اجتماعی تخصصی گردشگری
جستجو
روستای دره مراد

توضیحات

موقعيت دسترسي :در حدود ۴۵ كيلومتري جاده اراك به بروجرد ، بين گردنه زاليان و دوجفت ، يك جاده فرعي نمايان است كه در ورودي آن تابلويي با متن ” به امامزاده عسگري خوش آمديد ” به چشم مي خورد . اين جاده را طي مي كنيم . در طول مسير ،‌از روستاي تپه مولا و امامزاده عسگري مي گذريم و در نهايت به روستاي دره مراد مي رسيم . نام روستاي بعدي ،‌ده توشمال است . در سمت ديگر روستاي دره مراد ،‌جاده اي است كه اگر آن را برويم ،‌خرابه هاي يك روستا به چشم مي خورد كه نام روستا ” ده رضا علي ” مي باشد . مردم ده رضا علي حدود ۴۰ سال پيش به علت خرابي ها و عوامل طبيعي ،‌به روستا هاي اطراف مهاجرت كرده اند و اكنون فقط خرابه ها و نشانه هايي وجود دارد كه نشان مي دهد اين مكان ،‌قبلا محل زندگي بوده است . تاريخچه روستاي دره مراد به صدها و يا شايد هزاران سال پيش برگردد .
امكانات:
جاده اي وجود دارد كه كاملا آسفالت شده و مسير دسترسي به روستا را نسبت به چند سال پيش ،‌خيلي راحت تر و سريع تر كرده است . لوله كشي آب نيز وجود دارد و مردم ،‌بيشتر از آب لوله كشي استفاده مي كنند ، البته در پشت بام بعضي خانه ها ، تانكر آب براي مواقع ضروري ،‌نصب شده است . در روستا ،‌برق هم وارد شده و خانه هاي مردم مجهز به سيم كشي برق مي باشد . اخيرا آنتن مخابراتي بر روي كوهي نزديك امامزاده عسگري نصب شده است كه مردم از نعمت تلفن نيز برخوردار شده اند .ولي هنوز ،‌گاز از طريق لوله كشي نتوانسته پاي خود را به روستا باز كند . پس مردم براي راه اندازي و استفاده از وسايل گاز سوز خود ،‌از كپسول هاي گاز استفاده مي كنند . مورد ديگر اينكه در دره مراد فقط مدرسه ابتدايي وجود دارد و دانش آموزان براي ادامه تحصيل در مقاطع راهنمايي و متوسطه بايد مسير طولاني را تا روستاهاي اطراف طي كنند .
آثار تاريخي :
بين روستاي دره مراد و تپه مولا ،‌امامزاده اي وجود دارد كه به نام امامزاده عسگري معروف است . در كنار اين امامزاده نيز يك گورستان قديمي قرار دارد كه اهالي روستاهاي اطراف ،‌اموات خود را در آنجا به خاك مي سپارند . سنگ قبر هاي قديمي نيز در گورستان يافت مي شود كه تاريخ وفات آنها مربوط به ده ها سال پيش است . در مورد امامزاده عسگري ، توضيحات مفيدي در پست بعدي ،‌براي شما داده شده است كه اميدوارم آن را نيز مطالعه بفرماييد.
آب و هوا:
دره مراد از نظر آب و هوا در شرايط جوي نسبتا خوبي واقع شده است و هواي خنكي دارد و تقريبا هواي آن ،‌چهار فصل است .
جمعيت :
در روستاي دره مراد حدود ۳۵ خانواده زندگي مي كنند كه جمعيتي حدود ۱۶۰ نفر را تشكيل مي دهند . اين تعداد نفرات ،‌در فصل تابستان ،‌به علت سفر تابستاني ساكنان قبلي كه به تهران مهاجرت كرده اند ،‌بيشتر مي شود .
خوراك :
غذاهاي معمولي كه ما مصرف مي كنيم ،‌آنها هم مصرف مي كنند . از جمله : آش ،‌برنج ،‌آبگوشت و غذاهاي متنوع و خوش مزه ايراني ديگر . شيري كه تازه از گاو مي گيرند ، مزه بسيار خوبي ميدهد‌، انگار طراوت و شادابي در لحظه خوردن شير ،‌به تك تك سلول هاي بدنت تزريق ميشود . وسايل و مواد خوراكي و ضروري را وانت از شهر بروجرد به روستا مي آورد و مردم مي خرند و استفاده مي كنند . كساني هم كه وسيله نقليه دارند ،‌ خودشان به شهر مي روند و تهيه مي كنند .
پوشاك :
لباس هايي كه معمولا همه ايرانيان مي پوشند ،‌آنها هم به تن مي كنند . لباس محلي شان هم شلوار كردي و … مي باشد . مسلما لباس هاي محلي ،‌نسبت به لباس هاي شخصي و شهري ،‌آزاد تر هستند .
لهجه :
اهالي روستا با لهجه زيبا و شيرين لري سخن مي گويند . البته لهجه هر روستا تفاوت هاي خيلي كمي نسبت به روستاهاي همجوار و يا شهر بروجرد دارند كه چيز چشمگيري نيست . اين را هم باز گو كنم كه شهري ها و فارسي زبانان ،‌حرف هاي آنان را تقريبا مي فهمند .محصولات :
اهالي روستا ،‌باغات و محصولات متنوعي دارند كه از آن جمله ميتوان به موارد زير اشاره كرد :گندم ، گردو ، بادام ، جو ، انواع انگور ، كشمش ، كدو تنبل ، كدو ، بادمجان ،‌سيب ، خيار ، خيار چمبل ، گوجه فرنگي ،‌گلابي ، آلو ، لوبيا سفيد ، لوبا قرمز ، نخود ،‌عدس ،‌كشك ، عسل ، روغن حيواني ، كره ،‌شير ،‌ماست ،‌پنير ،‌كتيرا و … . اين محصولات را ، هم خودشان مصرف مي كنند و هم به فروش مي رسانند .
وسايل گرمايشي :
كرسي ،‌بخاري برقي ، بخاري گازي ،‌بخاري زغالي ، اجاق گاز ،‌آبگرمكن و …
وسايل سرمايشي :
پنكه سقفي ،‌پنكه زميني ،‌يخچال و …
آب آشاميدني :
دولت بر روي چشمه اي به نام ” هُرهُره ” در پشت روستا ،‌چاهي زده كه آب آن توسط پمپ به منبعي بالاي روستا منتقل مي شود و مردم در خانه هايشان از آب لوله كشي استفاده مي كنند .
رودخانه :
از مكاني بالاتر از روستاي تپه مولا ،‌يك رود سرچشمه مي گيرد كه پس از طي تپه مولا ،‌از كنار دره مراد هم مي گذرد و به سمت روستاي ده توشمال مي رود . اين رودخانه در فصل بهار ، پر آب تر از همه فصول مي شود و طراوت و سرسبزي را براي روستا به ارمغان مي آورد . همچنين ماهي هاي زيادي در آن رودخانه زندگي مي كنند .
مسجد :
در وسط روستاي دره مراد ، يك مسجد قرار دارد كه اهالي در آنجا با خداي خود راز و نياز مي كنند و عبادات خود را انجام مي دهند . همچنين در ماه محرم ، در مسجد عزاداري برپا مي شود و مردم از محرم بهره لازم را مي برند .طريقه زندگي :
بعضي از مردم در خانه هاي قديمي كه از كاه گل و چوب ساخته شده است ، اوقات مي گذرانند ولي در طي دو سه سال اخير ،‌تعداد زيادي از مردم ،‌خانه هاي خود را با وامي كه دولت مي دهد از نو ساخته اند و هنوز هم در حال ساخت هستند . خانه هاي جديد ،‌مانند خانه هاي شهري مي باشد و همه امكانات آن را داراست . زمين هاي كشاورزي معمولا دور از روستا واقع شده اند . مردم در فصل بهار و تابستان به فعاليت و كار مي پردازند و در پاييز و زمستان معمولا كاري به آن صورت ندارند و بيشتر استراحت مي كنند .
حيوانات :
در زير هر خانه ،‌يك طويله تعبيه شده است كه حيواناتي مثل گاو ،‌گوسفند ، مرغ ،‌خروس ، الاغ و … در آنجا نگهداري مي شوند . در اطراف روستا ،‌حيوانات وحشي از قبيل گرگ و گراز نيز وجود دارد كه بعضي مواقع ، گرازها به صورت گله اي به باغات و مزارع حمله مي كنند و محصولات زراعي و كشاورزي را از بين مي برند . حيوانات ديگري مثل كبوتر ،‌گنجشك ، كلاغ ،‌موش و جوجه تيغي نيز در حاشيه هاي روستا زندگي مي كنند .
امكانات رسانه اي :
اهالي روستا چند سالي است كه از تلويزيون و دستگاه هاي سي دي و دي وي دي بهره مي برند و معمولا شبكه يك و دو و سه را مي توانند تماشا كنند . همچنين از راديو و دستگاه ضبط و پخش نيز استفاده مي كنند .
بهداشت :
در روستاي دره مراد ،‌خانه بهداشت ساخته نشده است ولي در روستاي تپه مولا وجود دارد . دره مراد از نظر بهداشت در سطح متوسطي قرار دارد . مردم براي استحمام و آب گرم از آبگرمكن هاي نفتي و گازي استفاده مي كنند . حمام عمومي را در روستا در اصطلاح محلي ” خزينه ” مي گويند كه مانند استخر بوده و آن را پر از آب مي كردند و داخل آن مي رفتند و خود را شست و شو مي دادند . اما اخيرا حمام عمومي را به صورت دوشي كرده اند كه مردم در زير دوش ،‌غبار از تن مي زدايند . البته بيشتر مردم در خانه خودشان حمام و دستشويي و سرويس بهداشتي دارند .

گالری / عکس

بررسی موارد - 0

نظری برای این پست ثبت نشده است

ارسال بررسی

برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

ارسال شده توسط :

روستا شناسی
روستا شناسی 2461 جاذبه ی ثبت شده

برچسب ها