بومیسم | شبکه اجتماعی تخصصی گردشگری
جستجو
روستای فسخود

توضیحات

روستای فسخود قسمتی از دهستان علیا یکی از توابع شهرستان اردستان واقع در استان اصفهان میباشد و در مختصات جغرافیایی ۳۳ درجه شمالی و ۵۲ درجه شرقی قرار گرفته است.
مرحوم دهخدا در لغتنامه اش در رابطه با دهستان علیا و روستای فسخود اینچنین نوشته است:
“علیا یکی از دهستان های چهارگانه شهرستان اردستان است که در خاور این شهرستان واقع شده و حدود و مشخصات آن به شرح زیر است:
حدود: از شمال به دهستان گرمسیر، از جنوب به دهستان برزاوند و بخش کوهپایهٔ شهرستان اصفهان، از خاور به دهستان پائین، از باختر به شهرستان کاشان.
وضع طبیعی: در مرکز این دهستان دو رشته ارتفاع مجزا بنام کوه “جقند” و کوه “لاسیب” قرار دارد، که راه اردستان به اصفهان از وسط این دو ارتفاع میگذرد و دیگر رشته ارتفاع کوه “شورغستان” که از جنوب خاور بطرف شمال باختر ادامه دارد (که خطالرأس این رشته ارتفاع حد طبیعی دهستان علیا را با بخش کوهپایه مشخص مینماید). ضمناً راه فرعی اردستان به اصفهان از گردنه ٔ شورغستان در رشته ارتفاع نامبرده عبور میکند.
هوای این دهستان نسبتاً معتدل، و آب مزروعی قراء از قنوات تأمین میشود. محصول [مرحوم دهخدا]
عمده ٔ آن غلات، گردو، بادام، قیسی و کتیرا است. شغل اهالی زراعت و مختصری گله داری، و صنعت محلی آن کرباس بافی است. قرای این دهستان بوسیله ٔ راههای ماشین رو و ارابه رو به یکدیگر مربوط میشوند.
این دهستان از ۲۶ آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن ۱۳۳۴۰ تن [در زمان نگارش لغتنامه] است.
قرای مهم آن عبارتند از کچوسنگ (مرکزدهستان) [در زمان نگارش لغتنامه] شیرا زان، جنبه، فسخود و اونج.
در بهار سال ۱۳۲۸ هجری شمسی بعلت جریان سیل ، قسمتی از آبادیهای این دهستان خراب شد…
روستای فسخود در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان اردستان قرار گرفته است که به علت بعد مسافت با این شهرستان همواره مورد بی مهری و کم لطفی مسئولین قرار داشته و جزء یکی از روستاهای محروم آن منطقه میباشد.اما به علت نزدیکتر بودن به شهرستان نطنز (در حدود ۴۰ کیلومتر) اکثر اهالی و جوانان روستا جذب این شهرستان شده و بیشتر مایحتاج آنان از طریق این شهرستان تامین میگردد.از قسمت جنوب حدود ۷۰ کیلومتر با اصفهان فاصله دارد که بوسیله راه آسفالته از طریق جاده اردستان – اصفهان به مرکز استان متصل می گردد.
محله هاي قديمي و فعلي روستا به شرح ذيل نام گذاري شده اند:۱- محله بلادُره که در ورودی مناطق مسکونی روستا پس از گذر از دشتها و زمینهای زراعی قرار گرفته و خانه بهداشت روستای فسخود نیز که حدود چهار دهه از تاسیس آن میگذرد در این محله قرار دارد. طبق گفته اهالی وجه تسمیه این محله قرارگیری مسیر دسترسی به مزرعه دُره (لا دُره) در سمت چپ این محله بوده است.
۲- محله امامزاده به مرکزیت میانده(که در گویش محلی به آن مامده گفته می شد).
۳- محله گِلبَند که در حوالي يكي از قنوات اصلي و در نزديكي باغات واقع شده و از چشم انداز بسيار زيبايي برخوردار مي باشد.
۴- محله لاتَنور كه در اصطلاح محلی به آن لوتِنیر گفته ميشود. “لو” به معني دره اي كه مابين دو تپه واقع شده و “تِنیر” هم بر گرفته از قطعه سنگ بزرگي است كه در بالا دست اين دره قرار دارد و گودي تنور مانندي بصورت طبيعي در آن ايجاد گرديده است.۵- محله گِلینه که نام گذرگاهی است كه در مركز روستا قرار دارد و وجه تسمیه اين محله خاك رس آن بوده كه در هـــنگام بارندگي تبديـــل به گل و لاي ميشده و رفت و آمد را دچار مشکل مي ساخته است.
۶- محله حسینیه که حسینیه قدیم روستا در این محله قرار داشت. این حسینیه دارای غرفه های متعددی بوده و در ایام سوگواری اباعبدا… الحسین و سایر مناسبتهای مذهبی، اهالی روستـــا در آن جمع شده و به عـــزاداری می پرداختند.امروزه در اثر گذشت زمان و عدم رسیدگی، حسینیه و اکثر بناهای این محله بطور کلی از بین رفته است.
۷- محله لو علي خان كه در حال حاضر نيز يكي از محله هاي پر جنب و جوش روستا مي باشد و احتمالا در قديم شخصي به نام علي خان در آن سكونت داشته است.
در سمت شرق روستا و در فاصله حدود ۵ كيلومتري آن روستاي كُمشِچه قرار دارد. هر دو روستا از لحاظ زبان و فرهنگ مردم يكسان بوده و اكثر مردم اين دو روستا با هم نسبت فاميلي دارند.مزارع وَروَنده و مارسار در پائين دست روستا قرار گرفته و سكنه چنداني ندارند. شايان ذكر است كه بخشی از اين مزارع در مالكيت اهالي فسخود ميباشد.
از ديگر روستاهاي اطراف نيز ميتوان به روستاهائي كه در مسير راه ارتباطي فسخود به نطنز قرار دارند اشاره نمود. روستاهائي از قبيل ابيازن در نزديكي نطنز كه زيارتگاه و مرقد امام زاده شاه سلطان حسين نيز در آنجا قرار گرفته، روستاي مزرعه باباحاجي كه محصولات كشاورزي آن انواع سبزيجات بوده و توليدات آن به شهرهاي اطراف نيز ارسال ميشود، روستاهاي گُل آباد، رِنگان، شورغَستان، گِل و مِل، عباس آباد، حسن آباد و بسياری روستاهاي ديگر.
تصاویری از روستای فسخود

گالری / عکس

بررسی موارد - 0

نظری برای این پست ثبت نشده است

ارسال بررسی

برای ارسال نظر خود ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

ارسال شده توسط :

روستا شناسی
روستا شناسی 2461 جاذبه ی ثبت شده

برچسب ها

جاذبه های مشابه :